KORISNIČKA PODRŠKA: +385 (98) 131 2364       info@potepuh.hr   

Upoznaj Međimurje!

„Međimurje kak si lepo zeleno“ – slikoviti naslov domaće pjesme Međimurskog autora Mirka Švende Žige, koja najbolje opisuje Hrvatski vrt na sjeveru “Lijepe naše”, smješteno između rijeke Mure i Drave.

Turistička agencija “Potepuh” specijalizirala se za razgled najsjevernije županije tzv. “zelenog raja” pod nazivom Upoznaj Međimurje.

U ponudi je izlet “UPOZNAJ MEĐIMURJE” kroz koji ćete upoznati prekrasno gornje Međimurje od Štrigove, mjesta gdje se spaja nebo i zemlja do Čakovca u kojem ćete vidjeti Stari grad obitelji Zrinskih pa sve do međimurskih ravnica i donjeg Međimurja, uz prekrasno rekreacijsko šetalište “Marina” i najveće akumulacijsko jezero u RH, Donja Dubrava.

Pogled na Mađerking breg | Photo by Terca art

Mnogobrojno nagrađivani, maleni površinom, ali beskrajno veliki dušom, Međimurski kraj posjeduje brojne prirodne i kulturne vrednote koje obogaćuju ovu najmanju županiju u Hrvatskoj. Krenuti ćemo od gornjeg Međimurja kojeg karakteriziraju mnogobrojni vinogradi i privatni vinski podrumi gdje ćemo degustirati razne vrsta vina koja su jedna od najnagrađivanijih sorti na svijetu uz nezaobilaznu bogatu, domaću mesnu platu.

Međimurska rižina polja  

Potom ćemo krenuti do najsjevernije točke Hrvatske – Žabnika, koji je dio Svetog Martina na Muri te se može nazvati najbogatijim turističkim središtem od svih krajnjih točaka Lijepe Naše. Žabnik se nalazi na zaštićenom području rijeke Mure i nudi pregršt zanimljivosti za zainteresirane turiste. Ovdje se nalazi i Ekomuzej koji uključuje plutajući Mlin na Muri gdje ćete se upoznati s poviješću mlinarenja, Mlinarska hiža s etnološkom zbirkom gdje se možete pogostiti međimurskim specijalitetima i mnogo drugih zanimljivosti koje će nam dati dašak atmosfere koja je bila prisutna davnih vremena.

Međimurska rižina polja | Photo by Terca art

Nešto dalje prema slovenskoj granici smjestila se Štrigova, mjesto gdje se spaja nebo i zemlja te mjesto koje karakteriziraju dvije prekrasne crkve koje datiraju iz 17 st. i 18. st., Crkva Svete Marije Magdalene i Crkva Svetog Jeronima koja je prepoznatljiva po svoja dva tornja i unutrašnjosti, oslikana freskama poznatog slikara Ivana Rangera. Ako ste ljubitelj prirode i životinja, ovaj dio našeg  putovanja će Vas oduševiti uz posjet obližnje farme jelena i muflona, te netaknute prirode u Železnoj gori koja je također poznata i po brojnim „kletima“, vinskim podrumima i kušaonama vina koje ćemo isprobati.

Prekrasan vidikovac Mađerkin breg u Robadju, nekad poznat samo stanovnicima obližnjih mjesta, postaje naša glavna destinacija koju ćemo nadalje istražiti. Prekrasan pogled koji se pruža s ovog vidikovca na susjedne države je neprocjenjiv, a prava je atrakcija za sve ljubitelje rižinog polja u Aziji. Naravno, ovdje je riječ o savršeno usklađenim vinogradima, ali draž ostaje jednaka.

Prirodni naftni izvori  

Uz mnogobrojna bogatstva koja se vežu uz Međimurje valja spomenuti i rude koje su u povijesti ovoga kraja bile od izrazite važnosti. U mjestu Peklenica nalazi se (neslužbeno) prvo naftno polje u svijetu, još od davne 1856. godina. Na tom su području najpoznatija bila dva ležišta nafte – Singerovo polje i Rakyjev brijeg. Stručnjak dr. E. Böhm procijenio je tada da nafta dolazi iz dubljih slojeva. Industrijalac Wilhelm Singer iz Beča, bušiti je počeo 1895. godine i u kratkom roku izbušio čak 31 bušotinu. Prva je prodrla do 491 metra dubine, a druga do 509. Sam Singer hvalio se da je kvaliteta selničke nafte prvorazredna, što je potkrijepio udjelima benzina, petroleja, teškog ulja, parafina i koksa. Nafta je, isticao je, bila takve kvalitete da se čak i u neprerađenom stanju mogla koristiti kao pogonsko gorivo za dizelske motore. 

Peklenica – spomen park | Photo by ekomuzejmura.com

Bušotina broj 5 spustila se do čak 788 metara, a plin i nafta nađeni su već na 138. metru. U Peklenici je uređen spomen-park s drvenom trojkom, kako se naziva drveni toranj s tri stupa, a na ulaznoj tabli piše: “Prirodni naftni izvori – 1856. Prvo naftno polje na svijetu”.

Što se donjeg Međimurja tiče, nemoguće je ne zamijetiti nizine i gusto naseljena mjesta između kojih se isprepliću mnogobrojna polja i obradive površine na kojima se sade biljne kulture karakteristične za ovaj dio Hrvatske poput: krumpira, kukuruza, pšenice, suncokreta… Prvo ćemo posjetiti Prelog, grad koji leži uz rijeku Dravu. Šetati ćemo nezaobilaznom šetnicom pod nazivom “Marina” koja se pruža duž najvećeg akumulacijskog jezera u Hrvatskoj te je vrlo popularno rekreativno mjesto za obližnje lokalno stvanovništvo. Također na Marini možemo odahnuti uz aktivnosti poput ribolova, plovidbe, trčanja, šetanja, letenje zmajem iznad Preloga i mnogih drugih.

Šetnica Marina, Prelog
Letenje zmajem, RODE – Prelog

Za prave avanturiste na našem putovanju uz niži tok rijeke Drave u Donjem Vidovcu baciti ćemo se u potragu za zlatom, odnosno tragati za zlatom koje se nalazi u rijeci Dravi. Nakon sretne ili nesretne potrage za zlatom, posjetiti ćemo rodnu kuću Dr. Rudolfa Steinera jednog od genija početka 20. stoljeća, koji je ostvario jedan od najdubljih utisaka u području cjelog ljudskog roda, a detalje o njemu saznati ćemo u njegovoj rodnoj kući nedaleko centra, u Donjem Kraljevcu. Centar i kulturno – povijesno središte Međimurja je dakako Čakovec. Čakovec je rodno mjesto mnogih poznatih osoba, a valja spomenuti nogometaše i bivše reprezentativce Roberta Jarnija i Dražena Ladića, nekadašnjeg teniskog asa Franju Punčeca i gimnastičara Filipa Udea. Svoj obol bogatom međimurskom glazbenom izričaju dali su Vinko Žganec, Josip Štolcer Slavenski, a u novije doba Teta Liza, Lidija Bajuk, Evelin Novak, Armando Puklavec, Žiga Međimurski, Boris Leiner. Tu su i poznati umjetnici Lujo Bezeredi, Ladislav Kralj Međimurec i mnogi drugi. Vjerujemo da ste za većinu njih čuli, a sad znate i da su na svijet došli baš u Međimurju.

Na kraju našeg razgleda, nezaobilazno je da posjetimo povijesni kompleks grada Čakovca koji se najviše veže uz obitelj Zrinski i Frankopan čiji je dvorac nedavno rekonstruiran u muzej te se nalazi u centru grada okružen prekrasnim parkom koji će nam poslužiti kao rekreativni prostor za šetnju, ali i odmor uz fontanu ili igru na dječjem igralištu.

Tu ćemo završiti našeg razgled prekrasnog Međimurja uz kapljicu dobrog vina!

Upite za individualne ili grupne izlete šaljite na e-mail: info@potepuh.hr