KORISNIČKA PODRŠKA: +385 (98) 131 2364       info@potepuh.hr   

Najviši spomenici na svijetu

Megalomanija, odanost vjeri… različiti motivi su nagnali ljude da izgrade spektakularne i ogromne kipove, među kojima možemo izdvojiti različite prezentacije Buddhe u kontinentalnoj Aziji i Japanu.

Awaji Kannon, Japan

Awaji Kannon kip, Foto: 松岡明芳/Wikimedia

Za Awaji kip se vjeruje da je jedna od najružnijih figura Kanona, kojemu su se klanjali kao božanstvu. Nalazi se na otoku Awaji, u jednom od najstarijih naselja u Japanu. Kip se nalazi na 20 m visokom pijedestalu, tako da ukupno iznosi 100 m visine.

Mother Motherland Calls, Rusija

Foto: Wikitravel

Godine 1967., kad je kip bio završen, smatrao se najvišom skulpturom na svijetu, a nalazi se u Volgogradu. Sam kip simbolizira bitke za Staljingrad koje su se dogodile između srpnja 1942. i veljače 1943. Bitka je trajala 200 dana, zbog čega postoji 200 koraka koji vode do kipa. Visina je 85 m.

Dai Kannon, Japan

Dai Kannon kip, Foto: monkist/Flickr

Jedna od najviših skulptura, nazvana po mještaninu Byakue Kannon, oslikava Avalokitesvara. Kip se nalazi u Miyako parku na Hokkaidi. Gradnja kipa dovršena je 1989. godine. Na samom vrhu nalazi se platforma, s koje se posjetioci mogu diviti panoramskom pogledu. Visina je 88 m.

Ling Shan Grand Buddha, Kina

Ling Shan Grand Buddha, Foto: Synyan/Wikimedia

Grand Buddha stoji u povijesnom gradu Wuxi. Izgradnja velike brončane statue bila je dovršena 1996. godine. Kip se nalazi u blizini hrama poznate dinastije Tang Xiangfu, koji se smatra jednim od najznačajnijih hramova u Kini. Visok je 88 m.

Great Buddha of Thailand, Thailand

Great Buddha of Thailand, Foto: Kilvinski/Wikimedia

Velika statua Bude koji se nalazi u Ang Thongu, dovršen je 2008. godine. Visina je 92 m.

Peter the Great Statue, Rusija

Peter the Great Statue, Foto: Bjørn Christian Tørrissen/Flickr

Kip Petra Velikog nalazi se u Moskvi. Radi se o apsolutnom vladaru Rusije u 17/18 st., također se smatra jednim od ružnijih spmenika. Visina spomenika je 96 m.

Sendai Daikannon, Japan

Sendai Kannon, Foto: Peter/Wikimedia

Kip pod nazivom Sendai Daikannon, nalazi se u Sendiu, najvećem gradu u Tohoko regiji u Japanu. Kip je izgrađen od strane japanske kompanije tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, kako bi se izbjegli porezi. Neki vjeruju da je kip simbol pohlepe, a ne vjere. Uglavnom dobar je za panoramski pogled sa vrha do kojeg se dolazi liftom. Visina kipa je 100 m.

Emperors Yan and Huang Statue, Kina

Emperors Yan and Huang Statue, Foto: Partricksharep/Wikimedia

Kip Yana i Huanga je kip drevnih careva, za koje se vjeruje da su preci kineske nacije. Kip je sagrađen u Zhengzhou, glavnom gradu Henan provincije. Visina kipa je 106 m.

Nanshan Haishang Guanyin, Kina

Nanshan Haishang Guanyin, Foto: Fanghong/Wikipedia

Guanyin kip je drugi najviši u Kini. Nalazi se na glasovitom kineskom tropskom otoku, ujednom poznatom i kao ljetovalište. Spomenik ima tri strane od kojih je jedna okrenuta unutrašnjosti, a dvije strane su orijentirane prema Južnom Kineskom moru. Visina kipa iznosi 108 m.

Ushiku Daibutsu, Japan

Foto: de:Benutzer:Manja/Wikimedia

Ushiku Daibutsu, također se naziva Veliki Buda, a nalazi se u pokrajini Ibaraki, sjeverno od Tokija. Sam kip je težak 4000 tona. Unutar kipa se nalazi muzej i posjetitelji mogu uzeti lift. Visina kipa iznosi 110 m.

Laykyun Setkyar, Myanmar

Laykyun Setkyar, Foto: Thettoe/Wikimedia

Laykyun Setkyae nalazi se u Khatakan Taung selu. Visina kipa iznosi 116 m.

Spring Temple Buddha, Kina

Spring Temple Buddha, Foto: Zgpdszz/Wikimedia

Iako je najveći kip na svijetu, u svibnju bi ga mogla nadmašiti druga veličanstvena kompozicija, kip pod nazivom Maitreya Buddha, čija će visina iznositi 152 m. Kip Bude stoji na postolju od 25 m na uzvisini, odnosno na brdu. Visina kipa iznosi 128 m.